Is het je al opgevallen dat een parfum niet de hele dag hetzelfde ruikt? Dit alles heeft te maken met de structuur van een parfum. We kennen allemaal wel een Egyptische piramide, maar heb je ooit al gehoord van een parfumpiramide, beter gekend als een olfactorische piramide?
Een olfactorische piramide vormt de structuur en architectuur van een parfum. Een parfum bestaat uit verschillende noten oftewel geurbestandsdelen. Een parfum dat klassiek is opgebouwd, bestaat uit drie verschillende noten: topnoten, hartnoten en basisnoten.
Topnoten
Dit zijn de eerste geuren die je ruikt als je het parfum spuit. Deze noten vervagen meestal binnen het half uur. Populaire topnoten zijn limoen, sinaasappel, bergamot, gember, munt, roze peper, ...
Hartnoten
Dit zijn de tonen die de geur zijn karakter en stijl geven. De top- en hartnoten bestaan een tijdje naast elkaar, maar vervolgens domineren de hartnoten en verdwijnen de topnoten. Populaire hartnoten zijn bloemen, fruit en specerijen.
Basisnoten
Deze zorgen voor de herinnering aan de geur. Ze vormen als het ware de reukhandtekening van het parfum. Het zijn de meest intense geuren en blijven het langst ruiken. Ze bevatten vaak houtachtige essences (ceder, sandelhout, eikenmos), dierlijke tonen (amber, muskus, leer), wortels (vetiver) en meer gastronomische of exotische tonen (vanille, patchouli, tonkaboon, amandel).
Hoe sterker de topnoten, hoe frisser en lichter de geur zoals frisse bloemige geuren of citrus geuren. Hoe meer de hart- en basisnoten aanwezig zijn, hoe weelderiger en vasthoudender de geur zal zijn zoals bij oosterse geuren.
Nu je beter begrijpt hoe een parfum is opgebouwd, wordt het dus ook duidelijk dat je je tijd moet nemen voor het uittesten van een geur. Als je te snel beslist, zal de aankoop van een parfum vaak enkel en alleen gebaseerd zijn op de topnoten. Wil je niet bedrogen uitkomen neem dan je tijd zodat je goed de verschillende fases van het parfum kan ervaren.